Új jelszó kérése
Termékek

növényi joghurt
Hírek
Hírlevél
TOP termékek
Naptár
2017. December
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Termékajánló
Fórum
Nincsenek témák!

Tejfehérje

 

 

TEJFEHÉRJE ÉRZÉKENYSÉG

 

A betegségről akkor beszélünk, amikor a szervezet a tejben lévő fehérjét (α-laktalbumin, kazein, β-laktoglobulin)  idegen anyagként kezeli és ezáltal az immunreakciót vált ki. A védekező reakció már kis mennyiségű tej bevitele után megjelenhet.

A tejérzékenység más autoimmun betegségekkel szemben gyerekek esetében a helyes diéta betartása mellett kinőhető.

Gyakori probléma, hogy a laktóz érzékenységet és a tejfehérje allergiát összekeverik, melynek a tünetmentesség szempontjából komoly következményei lehetnek.

A tejfehérje érzékenység jellegéből adódóan gyógyszerekkel nem kezelhető, a tünetmentesség kizárólag a megfelelő diéta alkalmazásával érhető el.

 

TÜNETEK

 

A tejfehérje tünetei részben hasonlóak a laktóz érzékenységben szenvedőkéhez, így az lehet

  • hányás,
  • hasmenés,
  • hasi görcsök,
  • puffadás.

A komolyabb tünetek közé tartozik

  • a fulladás,
  • bőrkiütések,
  • vérnyomás-ingadozás. Súlyos esetében gyermekeknél azonnal jelentkezhet
  • gége-ödéma,
  • anafilaxiás sokk,
  • véres széklet,
  • reflux, valamint
  • nátha, asztma, füllgyulladás. Csecsemőknél különösen árulkodó lehet a székletben megjelenő apró, pici vérpöttyök és a csökkent súlygyarapodás.

 

DIÉTA

 

A tejallergia kizárólag szigorú tejmentes diétéval kezelhető. A beteg étrendjéből a tej származékával készült élelmiszerek kerülésére külön figyelmet kell fordítani, tehát a bolti termékek cimkéjének tanulmányozásával meg kell bizonyosodni azok tejmentességéről. Fontos tudni, hogy egyes gyógyszerkészítmények szintén tartalmazhatnak tejet, illeve a tüneteket okozó tejfehérje szintén gyakran előfordul a húsipari termékekben, édességekben, konzervekben.

 

!FIGYELEM!

 

Mind a laktóz, mind a tejfehérje diéta esetén a tejtermékek elhagyásával főleg a fejlődő szervezet számára a kalcium pótlása elengedhetetlen. A mák, a szezámmag, szója, banán mind természetes források, orvossal történő konzultációt követően a kalcium gyógyszeripari termékkel is bevihető.

 

 

Webáruház készítés