- Újdonságok
- MIDZU KÉSZÜLÉKEK
- NÖVÉNYI TEJFŐZŐ
- JOGHURTKÉSZÍTŐ (fermentálógép)
- Alapanyagok növényi italokhoz, ételekhez
- Természetes édesítőszerek
- Kókusztermékek
- Fűszerek, teák, kakaópor
- AZ ELSŐ LÉPÉS ONLINE FITT CSOMAG!
- Akciók!!!
Tejfehérje
TEJFEHÉRJE ÉRZÉKENYSÉG
A betegségről akkor beszélünk, amikor a szervezet a tejben lévő fehérjét (α-laktalbumin, kazein, β-laktoglobulin) idegen anyagként kezeli és ezáltal az immunreakciót vált ki. A védekező reakció már kis mennyiségű tej bevitele után megjelenhet.
A tejérzékenység más autoimmun betegségekkel szemben gyerekek esetében a helyes diéta betartása mellett kinőhető.
Gyakori probléma, hogy a laktóz érzékenységet és a tejfehérje allergiát összekeverik, melynek a tünetmentesség szempontjából komoly következményei lehetnek.
A tejfehérje érzékenység jellegéből adódóan gyógyszerekkel nem kezelhető, a tünetmentesség kizárólag a megfelelő diéta alkalmazásával érhető el.
TÜNETEK
A tejfehérje tünetei részben hasonlóak a laktóz érzékenységben szenvedőkéhez, így az lehet
- hányás,
- hasmenés,
- hasi görcsök,
- puffadás.
A komolyabb tünetek közé tartozik
- a fulladás,
- bőrkiütések,
- vérnyomás-ingadozás. Súlyos esetében gyermekeknél azonnal jelentkezhet
- gége-ödéma,
- anafilaxiás sokk,
- véres széklet,
- reflux, valamint
- nátha, asztma, füllgyulladás. Csecsemőknél különösen árulkodó lehet a székletben megjelenő apró, pici vérpöttyök és a csökkent súlygyarapodás.
DIÉTA
A tejallergia kizárólag szigorú tejmentes diétéval kezelhető. A beteg étrendjéből a tej származékával készült élelmiszerek kerülésére külön figyelmet kell fordítani, tehát a bolti termékek cimkéjének tanulmányozásával meg kell bizonyosodni azok tejmentességéről. Fontos tudni, hogy egyes gyógyszerkészítmények szintén tartalmazhatnak tejet, illeve a tüneteket okozó tejfehérje szintén gyakran előfordul a húsipari termékekben, édességekben, konzervekben.
!FIGYELEM!
Mind a laktóz, mind a tejfehérje diéta esetén a tejtermékek elhagyásával főleg a fejlődő szervezet számára a kalcium pótlása elengedhetetlen. A mák, a szezámmag, szója, banán mind természetes források, orvossal történő konzultációt követően a kalcium gyógyszeripari termékkel is bevihető.