Termékek
facebook

Instagram

floranatura2020

 

Hírek
PARTNEREK/VISZONTELADÓK
Hírlevél
TOP termékek
Naptár
2022. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
Termékajánló
Fórum
Nincsenek témák!
Az Orvos válaszol
2015.10.20 19:33

Kérdezzetek a laktóz intoleranciáról!

A LAKTÓZ-INTOLERANCIA

 

A laktóz (latinosan: lactose), magyarul tejcukor, két egyszerű cukorból álló vegyület (ún.diszacharida). A laktózt a vékonybélben termelődő laktáz (latinosan: lactase) enzim bontja glükózzá és galaktózzá.

 

Amennyiben ez az enzimatikus lebomlás hiányzik, úgy nem tud felszívódásra alkalmas cukor létrejönni és a bélben maradó laktózt a baktériumok fogják bontani, mégpedig erjesztéssel, melynek során különböző gázok és ozmótikusan aktív vegyületek keletkeznek. (Tovább gomb a kérdezéshez.)

 

 

Ezek tehetők felelőssé a tünetekért, amelyek a laktóz-tartalmú ételek fogyasztását követően alakulnak ki, úgymint a puffadás, bélkorgások, hasmenés, hascsikarás.

 

Három formája ismert:

  • A legritkább a veleszületett laktóz-intolerancia, ahol a laktáz enzim termeléséért felelős gének mindegyike hibás, így már a születés után, az első szoptatásoktól kezdődően észlelhetők a tünetek, párosulva a csecsemő növekedésének hiányával.
  • Az elsődleges (primer) laktóz-intolerancia az emberek többségét érintő, különböző mértékű tünetekkel járó, természetes folyamat. Előbb-utóbb mindenkit érinteni fog különböző mértékben ez az emésztési zavar. Érdekes megfigyelés, hogy Észak felé haladva egyre nő a tejcukor-intoleránsok száma.
  • A másodlagos (secunder) tejcukor-érzékenységre jellemző, hogy a vékonybél kefeszegélyének károsodásának mintegy mellékes következménye a tejcukor bontó enzimszint csökkenése. Leggyakoribb okai a különböző emésztőrendszeri fertőző betegségek, ahol a vírusos vagy bakteriális gyulladás miatt nem tud a vékonybél átmenetileg laktázt termelni, és a bél regenerációjáig tejcukor-érzékenység áll fenn. Ezért javasolt hányás, hasmenés esetén egy ideig tej(cukor)-mentes étrend megtartása. Ritkábban más, komolyabb betegség pl. Crohn betegség, vagy coeliákia okoz laktóz-intoleranciát másodlagosan.

 

Megoldása relatíve egyszerű, tejcukor-mentes étrend tartása a tolerancia mértékétől függően, illetve laktáz enzim-tartalmú készítmények fogyasztása szükség esetén.

 

 

Webáruház készítés