Termékek
facebook

Instagram

floranatura2020

 

Hírek
PARTNEREK/VISZONTELADÓK
Hírlevél
TOP termékek
Naptár
2022. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Termékajánló
Fórum
Nincsenek témák!

Az Orvos válaszol

2015.09.15 21:46

A FLORA-NATURA EGÉSZSÉGMAGAZIN ÚJ ROVATOT INDÍT!!!

Ahogy eddig megszokhattátok, négyen írunk táplálkozási tanácsokat, posztolunk rengeteg remélhetőleg hasznos receptet, információt a diétázók számára. Nagyon sokan kértek tőlünk segítséget orvosi kérdésekben is. Eljött az idő, hogy bővüljön a szerkesztőcsapat egy kiváló doktornő személyében, aki az egészségmagazin aktív tagja lesz és válaszol a kérdéseitekre.

 

A DOKTOR VÁLASZOL ROVAT ORVOSA

Aki személyesen ismeri Dr. Tam Beatrix belgyógyász-gasztroenterológus doktornőt, az jut először eszébe, hogy nagyszerű ember! Megbízható, emberséges, nem mellesleg négy gyermek édesanyja, kiváló és lelkiismeretes szakorvos.

 

A ROVAT MŰKÖDÉSE

A rovat kéthetente új témával jelentkezik, mellyel kapcsolatban két héten keresztül folyamatosan lehet írni üzeneteket a Doktornőnek, aki mindenre válaszol. Kezdünk!

 

ADDIG IS ISMERKEDJETEK MEG DR. TAM BEATRIX SZAKMAI ÉLETÚTJÁVAL!

 

Tehéntej és kazein allergia

 

 

Az emésztő-rendszeri allergiák esetén az ételekkel szervezetünkbe jutó különböző fehérjékre (nutritív allergének) az immunrendszerünk túl erős reakciója (allergia) folytán ellenanyagok képződnek. Ismételt bejutás esetén létrejön az allergiás reakció, mely emésztőrendszeri, légúti illetve bőrtünetekkel járhat.

A LAKTÓZ-INTOLERANCIA

 

A laktóz (latinosan: lactose), magyarul tejcukor, két egyszerű cukorból álló vegyület (ún.diszacharida). A laktózt a vékonybélben termelődő laktáz (latinosan: lactase) enzim bontja glükózzá és galaktózzá.

 

Amennyiben ez az enzimatikus lebomlás hiányzik, úgy nem tud felszívódásra alkalmas cukor létrejönni és a bélben maradó laktózt a baktériumok fogják bontani, mégpedig erjesztéssel, melynek során különböző gázok és ozmótikusan aktív vegyületek keletkeznek. (Tovább gomb a kérdezéshez.)

2015.10.21 08:18
Tejallergia

Tejallergia

 

Mielőtt a "tejallergia" témakörben elmélyednénk, fontosnak tartanám néhány alapfogalom tisztázását, melyeket nemcsak laikusok, hanem sajnálatosan időnként a szakemberek is kevernek.

 

Mi is pontosan az allergia?

 

Az allergia valamilyen fehérje-természetű anyaggal szembeni túlérzékenységi reakció. Ilyenkor un. IgE ellenanyagok képződnek és az allergén bejutásakor egy ellenreakció indul meg a szervezetben.

 

Az allergia tünetei lehetnek:

 

1. légúti tünetek: szemviszketés, tüsszögés, köhögés, gégevizenyő, nehézlégzés, asthma, köhögés

2. emésztőrendszeri tünetek: hasfájás, hasmenés, esetleg hányás

3. bőrtünetek: csalánkiütés, generalizált viszketés

 

Az allergének a légutakon (inhalatív allergia), illetve az emésztőrendszeren (nutritív allergia) keresztül bejutva okozhatnak nemkívánatos tüneteket.

 

A légutakon bejutó legismertebb allergének a különböző fák és füvek pollenei, az állatszőrök, a penészgombák illetve a "házipor".

 

A leggyakoribb emésztőrendszeri allergének pedig a tehéntej, kazein, mogyoró, dió, szója, tojás, és a zeller.

 

A "tejallergia" egy spongyola kifejezés.

A betegség esetén az elfogyasztott tejben található kazeinre és/vagy egyéb tejfehérjékre ad a szervezet a fent leírt módon káros ellenreakciót. A "tejallergia" nem tévesztendő össze a lactose/laktóz-intoleranciával.

 

A diagnózis felállítására  a legbiztosabb módszer a vérvizsgálat. Ha ugyanis tehéntej-allergia adott pozitív eredményt, akkor egyéb, kazein-tartalmú tejek és tejtermékek (pl.: kecske) fogyaszthatók, ha pedig kazein-allergia igazolódott, akkor semmiféle emlőstől származó tej, vagy tejtermék nem fogyasztható az allergia kockázata nélkül.

 

Az eddigi tapasztalatok alapján a tehéntej és/vagy kazein-allergia kb 30-50%-ban "kinőhető", de ezt egyértelműen csak az IgE vérvizsgálattal lehet igazolni.

 

                                                                               Dr. Tam Beatrix

 

Webáruház készítés