- Újdonságok
- MIDZU KÉSZÜLÉKEK
- NÖVÉNYI TEJFŐZŐ
- JOGHURTKÉSZÍTŐ (fermentálógép)
- Alapanyagok növényi italokhoz, ételekhez
- Természetes édesítőszerek
- Kókusztermékek
- Fűszerek, teák, kakaópor
- AZ ELSŐ LÉPÉS ONLINE FITT CSOMAG!
- Akciók!!!
Gluténérzékenység
CÖLIÁKIA
A hétköznapokban hasznát lisztérzékenység kifejezés nem a legtalálóbb, ugyanis a cöliákia esetében a különböző gabonafélékben található fehérje, a glutén okoz felszívódási zavart. Glutén nem csak a búzában, hanem a rozsban árpában és a zabban is megtalálható. Autoimmun betegségről beszélhetünk, ugyanis a beteg immunrendszere a gluténnal szemben ellenanyagot termel és autoimmun folyamatot indít.
A cöliákia bármely korban előfordulhat, a jelenlegi kutatások alapján a lakosság 0,5-1%-a érintett a betegségben.
TÜNETEK
„Az ezerarcú betegségnek” is szokták nevezni, ugyanis tünetei rendkívül szerteágazóak lehetnek. A klasszikus tünetek közé tartozik
- a krónikus hasmenés,
- haspuffadás,
- vashiány,
- gyermekek esetében a nem megfelelő növekedés, kóros soványság.
Gyakori azonban, hogy teljesen eltérő domináns tünetek jelentkeznek, melyek alapján hosszas vizsgálatok végén merül fel a cöliákia. Ilyenek lehetnek
- a veseelégtelenség,
- a fejfájás,
- hajhullás,
- csontritkulás,
- fogzománcproblémák,
- hólyagos bőrbetegségek,
- fáradékonyság,
- cukorproblémák,
- pajzsmirigy működés zavarai,
- izületi panaszok.
Ez utóbbi atipikus tünetek jelentkezésekor a beteg gyakran nem is panaszkodik emésztési zavarokra. Gyermeknél gyakoribbak a klasszikus tünetek, illetve a fizikai fejlődésben tapasztalt elmaradás gyorsabban nyomra vezetheti a kezelőorvost. Felnőttek esetében már nehezebb a diagnosztizálás, illetve már komolyabb szövődmény is kialakulhat.
A DIÉTA
A cöliákia nem gyógyítható, azonban a glutén kiiktatása, a mindenre kiterjedő szigorú és élethosszig tartó diéta bevezetésével a tünetmentesség elérhető.
Természetesen a legnehezebb feladat a gluténmentes táplálkozásra
történő átállás, ugyanis a legtöbb alapélelmiszer és az
alapanyagok többségében a búza vagy a keményítő jelen van.
Tilos az étrendben eddig használt a búza, árpa, rozs, zab és az
abból készült ételek fogyasztása. A helyettesítés során elengedhetetlen
a rizs, a burgonya, kukorica, szója, köles, hajdina,
sárgaborsó, szentjánoskenyérfa-magliszt vagy a tápióka. Szerencsére ma már ezek az alapanyagok már könnyen elérhetővé váltak, valamint a gluténmentes késztermékek palettája is egyre szélesebb. A diéta rendkívül körültekintő élelmiszer és termékválasztást igényel, ugyanis az élelmiszer-ipari terméekeben a glutén nem csak a tipikus éelelmiszerekben fordulhat elő.