Új jelszó kérése
Termékek

növényi joghurt
Hírek
Hírlevél
TOP termékek
Naptár
2017. December
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Termékajánló
Fórum
Nincsenek témák!

Gluténérzékenység

 

CÖLIÁKIA

 

 

A hétköznapokban hasznát lisztérzékenység kifejezés nem a legtalálóbb, ugyanis a cöliákia esetében a különböző gabonafélékben található fehérje, a glutén okoz felszívódási zavart.  Glutén nem csak a búzában, hanem a rozsban árpában és a zabban is megtalálható. Autoimmun betegségről beszélhetünk, ugyanis a beteg immunrendszere a gluténnal szemben ellenanyagot termel és autoimmun folyamatot indít.

A cöliákia bármely korban előfordulhat, a jelenlegi kutatások alapján a lakosság 0,5-1%-a érintett a betegségben.

 

TÜNETEK


„Az ezerarcú betegségnek” is szokták nevezni, ugyanis tünetei rendkívül szerteágazóak lehetnek. A klasszikus tünetek közé tartozik

  • a krónikus hasmenés,
  • haspuffadás,
  • vashiány,
  • gyermekek esetében a nem megfelelő növekedés, kóros soványság.

 

Gyakori azonban, hogy teljesen eltérő domináns tünetek jelentkeznek, melyek alapján hosszas vizsgálatok végén merül fel a cöliákia. Ilyenek lehetnek

  • a veseelégtelenség,
  • a fejfájás,
  • hajhullás,
  • csontritkulás,
  • fogzománcproblémák,
  • hólyagos bőrbetegségek,
  • fáradékonyság,
  • cukorproblémák,
  • pajzsmirigy működés zavarai,
  • izületi panaszok.

Ez utóbbi atipikus tünetek jelentkezésekor a beteg gyakran nem is panaszkodik emésztési zavarokra. Gyermeknél gyakoribbak a klasszikus tünetek, illetve a fizikai fejlődésben tapasztalt elmaradás gyorsabban nyomra vezetheti a kezelőorvost. Felnőttek esetében már nehezebb a diagnosztizálás, illetve már komolyabb szövődmény is kialakulhat.

 

A DIÉTA

 

A cöliákia nem gyógyítható, azonban a glutén kiiktatása, a mindenre kiterjedő szigorú és élethosszig tartó diéta bevezetésével a tünetmentesség elérhető.

Természetesen a legnehezebb feladat a gluténmentes táplálkozásra

történő átállás, ugyanis a legtöbb alapélelmiszer és az

alapanyagok többségében a búza vagy a keményítő jelen van.

 

Tilos az étrendben eddig használt a búza, árpa, rozs, zab és az

abból készült ételek fogyasztása. A helyettesítés során elengedhetetlen

a rizs, a burgonya, kukorica, szója, köles, hajdina,

sárgaborsó, szentjánoskenyérfa-magliszt vagy a tápióka. Szerencsére ma már ezek az alapanyagok már könnyen elérhetővé váltak, valamint a gluténmentes késztermékek palettája is egyre szélesebb. A diéta rendkívül körültekintő élelmiszer és termékválasztást igényel, ugyanis az élelmiszer-ipari terméekeben a glutén nem csak a tipikus éelelmiszerekben fordulhat elő. 

 

Webáruház készítés