Termékek
facebook

Instagram

floranatura2020

 

Hírek
PARTNEREK/VISZONTELADÓK
Hírlevél
TOP termékek
Naptár
2022. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Termékajánló
Fórum
Nincsenek témák!

Diabetes

 

CUKORBETEGSÉG

 

A diabetes olyan anyagcsere-betegséget takar, melynek során a vérben nagy mennyiségű feldolgozatlan cukor halmozódik fel.

Két fő fajtája ismert: az I. és a II. típusú diabetes

 

Az I. típusú diabetes esetében - a cöliákiához hasonlóan - autoimmun betegségről kell beszélnünk, mivel a szervezet idegen anyagnak tekinti a hasnyálmirigyben inzulint termelő sejteket és védekezni kezd ellene. Így csak kis mennyiségű inzulin termelődik, ezért azt külső beavatkozással pótolni kell. Az I. típusú betegséget főleg gyerekeknél és fiatal felnőtteknél diagnosztizálják, kialakulása gyors lefolyású.

 

 

 

A II. típusú diabetes a cukorbetegek nyolcvan százalékát érinti. Előfordulásában főleg olyan külső tényezők játszanak szerepet, mint a kor, túlsúly, mozgásszegény életmód. A diagnózis időpontjában még termel inzulint a szervezet, de azt nem tudja hatékonyan felhasználni. A sejtek nem tudják a cukrot felvenni és a glükóz a vérben felhalmozódik. Idővel az inzulin-termelő sejtek pusztulni kezdenek és inzulin-bevitelre lesz szükség.

 

TÜNETEK

 

Az 1-es típusú cukorbetegségnél gyermekkorban napok-hetek, fiatal felnőttkorban hónapok alatt fejlődhetnek ki a klinikai tünetek, melyek közül a legfontosabbak

 • a fokozott éhségérzet,
 • a levertség,
 • a bő vizelet és
 • a testtömeg indokolatlan csökkenése. Súlyos esetben
 • a vércukorszint magas,
 • a folyadék egyensúly felborul, kiszáradás,
 • légszomj,
 • tudatzavar is előállhat.

2-es típusnál éveken keresztül tünetmentesen élhet a beteg, azonban a szövődmények annál súlyosabbak lehetnek. A betegség diagnosztizálására más tünetek vezetik rá az orvost. Gyakori

 • a bőrfertőzés,
 • bizonyos testrészek gombásodása,
 • a lassan gyógyuló seb.

 

DIÉTA

 

A cukorbetegek többsége súlyproblémákkal küzd, ezért a testsúly csökkentése alapvető fontosságú. A cukorbetegnek a szénhidrát (cukor) fogyasztás mértékére kell ügyelnie, de a megfelelő energia bevitel is legalább annyira fontos. A diéta nagyon hasonlít az egészséges fogyókúrázó által követett egészségesnek étrendekre. 

 

A legfontosabb, hogy kiegyensúlyozottan és harmonikusan táplálkozni, valamint fedezni kell a szervezet energia-, és tápanyagszükségletét. A szénhidrát bevitel meghatározott mennyiségű, amellett hogy a vércukor ingadozás csökkentése létfontosságú, ezért elengedhetetlen az élelmiszerek glikémiás indexének ismerete.

A diéta zsírszegény és fehérjékben mérsékelt, az állati zsiradékokat kerülni kell a koleszterin csökkentése érdekében. Az aktuális orvosi álláspont szerint az étrendnek szénhidrátban gazdagnak kell lennie. Ez rostos gabonatermékekkel, sok zöldséggel és gyümölccsel érhető el.

A cukor, a méz és szőlőcukor, valamint az ezekből készülő élelmiszerek nem lehetnek napirenden.

A fehér lisztes áruk és a rizs helyett előnyösebb a barnarizs és a korpáskenyér.

 

 

 

Webáruház készítés