Termékek
facebook

Instagram

floranatura2020

 

Hírek
PARTNEREK/VISZONTELADÓK
Hírlevél
TOP termékek
Naptár
2022. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Termékajánló
Fórum
Nincsenek témák!

Tejcukor (laktóz)

 

TEJCUKOR ÉRZÉKENYSÉG- LAKTÓZ INTOLERANCIA

 

A hétköznapi nevén tejcukor-érzékenységben szenvedők szervezetében a tej laktóz nevű összetevôjének lebontásához szükséges laktáz enzim csak kis mértékben vagy egyáltalán nincs jelen. Gyakori, hogy a beteg kis mennyiségben még fogyaszthat tej alapú élelmiszereket, ugyanis annak tejcukor tartalmát (laktóz) még képes a szervezete lebontani. A laktóz érzékenyeknél a lebontatlan tejcukor bakteriális bomlásnak indul a vastagbélben, melynek eredménye a kellemetlen emésztési problémák jelentkezése. Fontos tudni, hogy az emberi szervezet tejcukor felbontó képessége az életkorral egyre csökken, ezért gyakran felnőttkorban állapítják meg a betegséget.

 

A laktózérzékenység három fő formája ismert

  • a genetikai alapon örökölt,
  • a veleszületett laktóz érzékenység,
  • a másodlagos (szerzett) laktóz-intolerancia.

 

TÜNETEK

 

A laktóz-intolerancia leggyakoribb tünetei az étel elfogyasztását követő

 

-       hányás,

-       haspuffadás,

-       hasi fájdalom, hasmenés

-       émelygés rossz közérzet, levertség, fáradtság.

 

A tünetek kezelésének legegyszerűbb formája - a gyógyszertárakban elérhető - a laktáz pótlására szolgáló tabletta, melynek köszönhetően a táplálkozást megelőző bevitellel a tünetek elkerülhetőek.

Sok esetben a legbiztosabb módszer a táplálkozásból a laktóz teljes vagy részleges kihagyása. Bizonyos betegek esetében a legkisebb mennyiségű tejcukor felbontására sem képes a szervezet, ilyenkor a tejtermékek teljes mellőzése mellett arra is ügyelni kell, hogy az ipari körülmények között készült élelmiszerek gyakori adalékanyaga a tej valamelyik származéka.

 

Ma már a boltok polcain megtalálhatóak a növényi tejek teljes palettája (rizs, szója, mandula, dió stb.), illetve már rengeteg laktózmentes termék megvásárolható, ennek ellenére súlyos intolerancia esetén a már megszokott állati eredetű tej mellőzése komoly kihívásokat jelent. 

 

 

Webáruház készítés